Śląskie Centrum Reumatologii, Rehabilitacji i Zapobiegania Niepełnosprawności im. gen. Jerzego Ziętka w Ustroniu sp. z o.o.

Nie ma konkretnej diety, która leczyłaby Reumatoidalne Zapalenie Stawów. Jednak badania dowodzą, że pewne produkty mogą być pomocne w wyciszaniu stanu zapalnego, a większość z nich jest charakterystyczna dla diety śródziemnomorskiej.

 

 



Zdjęcie przedstawia przygotowaną do spożycia porcję ryby, podaną na listkach sałaty, z plasterkami pomidora i cytryny.

  • JEDZ RYBY !                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

         Zwłaszcza tłuste ryby morskie, które obfitują w kwasy omega-3.

         Kwasy te wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszając stężenie parametrów zapalnych,

         takich jak CRP czy interleukina-6.

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  NIE ZAPOMNIJ O WARZYWACH I OWOCACH !Na zdjęciu wymieszane różnorodne warzywa: cebula, marchew, kapusta, różnokolorowa papryka, brokuł, kalafior, sałata.

 

           Warzywa i owoce to źródło cennych antyoksydantów, które wspierają układ immunologiczny
        i przeciwdziałają niekorzystnemu działaniu wolnych rodników. Te najbardziej wartościowe to
        borówki, jeżyny, wiśnie, porzeczki, truskawki i maliny. Jedz też szpinak, kapustę, brokuły,
        jarmuż i marchewkę.

 

 

 

 

 

 

Tekst ilustruje zdjęcie dwóch szklanych dzbanków ze złocistą oliwą, obok których jest miseczka i szklany pojemnik z oliwkami.

 

 

 

  • OLIWA Z OLIWEK WYJDZIE CI NA ZDROWIE !

        

          Poza jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi oliwa z oliwek zawiera składnik zwany
          oleocanthal. Związek ten ma znaczący wpływ nie tylko na przewlekły, ale także na ostry
          proces zapalny. Korzystne właściwości zauważyć można zwłaszcza przy regularnym,
          codziennym spożyciu 2–3 łyżek oliwy z oliwek. Pamiętaj, że najlepsza oliwa to ta z pierwszego tłoczenia.                                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie rozsypanych obok siebie różnych nasion, wśród których można rozpoznać fasolę, nerkowca oraz orzech włoski i laskowy.

  • JEDZ ORZECHY, CHRUP NASIONA !


          Są one źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), które podobnie jak kwasy
       omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne. Produkty te stanowią także bardzo dobre źródło
       białka i błonnika pokarmowego. Odrobina migdałów, orzechów laskowych lub włoskich, nasion   
       słonecznika, czy pestek dyni będzie dobrą przekąską na drugie śniadanie lub podwieczorek.



 

 

 

 

 

 

 

 

  • FASOLA, SOCZEWICA, SOJA, CIECIERZYCA !


          Te i inne rośliny strączkowe to dobre źródło białka, kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelazaZdjęcie przedstawia stojące ciasno obok siebie odkryte worki z widoczną w nich fasolą, ciecierzycą, soją, grochem.
       i cynku. W produktach tych znajduje się także wiele cennych składników o właściwościach
       antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • UNIKAJ SOLI !

 

          Jej nadmiar w diecie może prowadzić do indukcji komórek zwiększających ryzyko zachorowania na RZS.   

                                                                                                     Tekst ilustruje zdjęcie soli gruboziarnistej zaczerpniętej na drewnianą łyżkę kuchenną.