Śląskie Centrum Reumatologii, Rehabilitacji
i Zapobiegania Niepełnosprawności im gen.
Jerzego Ziętka w Ustroniu Sp. z o.o.

4SOS1.06.2020 DIETĄ W REUMATYZM

"S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych" - to jedna z najnowszych publikacji z dziedziny reumatologii. Przystępny język, przejrzysta struktura prezentowanego materiału, sugestywna grafika i zdjęcia oraz clou tej blisko 300-stronicowej pozycji: szczegółowo omówiony sposób odżywiania wspomagającego leczenie, wzbogacony gotowym jadłospisem na dwa tygodnie i kilkudziesięcioma (!) przepisami na codzienne potrawy - utrzymują zainteresowanie czytelnika do ostatniej strony książki. Jej autorkami są dietetyczki kliniczne, absolwentki Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, Katarzyna Olejniczak i Anna Piekarczyk. Podczas powstawania tej publikacji rolę konsultanta medycznego pełnił Dyrektor ds. Medycznych Śląskiego Centrum Reumatologii, Rehabilitacji i Zapobiegania Niepełnosprawności w Ustroniu Sp. z o.o. Maciej Lewicki.

 

 

 - Książkę można polecić nie tylko pacjentom, ale także wszystkim profesjonalistom, którzy zajmują się chorymi z problemami reumatologicznymi. Dzięki takim publikacjom wzrośnie na pewno wśród chorych świadomość istotnego wpływu własnego postępowania na przebieg przewlekłego schorzenia, jakimi są choroby reumatologiczne. To z kolei może przełożyć się na modyfikację stylu życia, co w przyszłości może skutkować lepszym efektem prowadzonego leczenia i uniknięciem rozwoju powikłań, które mogą prowadzić do inwalidztwa i skrócenia życia - napisał w przedmowie do "S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych" dr n. med. Maciej Lewicki.